Jó Pásztor vasárnapja

2016. április 21.; Rovat: Prédikációk

Az Egyház Jézust, mint jó Pásztort mutatja be, sőt Jézus önmagáról mondja, hogy "én vagyok a Jó Pásztor". A pásztor dús legelőre vezet minket, hogy életünk bőségben legyen. Az örök életre vezet minket ez a Pásztor.

A boltok vasárnapi nyitva tartásáról szóló törvény megváltoztatása nagy port kavart fel, melyről érdemes beszélni. A béres, a világ, melynek a legelője a plázák és bevásárló központok. Ebben a világban nem találják a helyüket a mély érzésű emberek, a szegények, a betegek, az elnyomottak.

A Jó Pásztor az örök életet adó dús legelőre terel minket, ami pedig az Anyaszentegyház. Ezen a legelőn, mindenkinek jut hely, legyen az gazdag vagy szegény, okos vagy egyszerű ember.

Korunkban sok vád éri az Egyházat. Úgy vélik, hogy az ember az Egyház nélkül is tud boldogan élni. Sőt, az Egyház egy csomó terhet rak az emberekre, hiszen sok parancsot kell megtartani. Azzal is vádolják az Egyházat, hogy a hívőket arra buzdítja: most szenvedj, hogy a mennyországban boldog légy.

Feltehetjük a kérdést, hogy aki nem fogadja el Krisztust, annak ki a Pásztora? Önmaga az ember. Vak vezet világtalant. Az ember számára mi a motiváció? A siker, a hatalom, az egészség, az elismerés, a szórakozás Erről mondja Krisztus, hogy olyan, mint a béres, mert amikor jön a farkas, elfut. Amikor jönnek a nehézségek, akkor ezek a motivációk szertefoszlanak.

Mi azonban tudjuk, hogy Jézus a Jó Pásztor, mert amikor jönnek az élet velejárói, a nehézségek, ő akkor is ezen a dús legelőn akar minket tartani, az Egyházban. Az Egyház a parancsok által azokat az értékeket képviseli, melyek megmaradnak akkor is, amikor az ember sorsa nehezebbre fordul.

Ha rosszindulatúak akarnánk lenni, azt mondhatnánk, hogy az Egyházban azok vannak, akik enyhíteni akarják a szenvedéseiket. A mi Egyházunk a szegények, nyomorultak, sikertelenek, vesztesek Egyháza lenne? Nem, csupán arról van szó, hogy legtöbbször a szenvedésben nyílik meg az ember az örök értékekre, melyet az Egyház képvisel.

Az Egyház által kínált legelő, a vallásos élet. Ez a vallásos élet nem kivonulás a világból, hanem sokkal inkább a világ helyes felfogása, hiszen a valóságra kell irányítania az életünket. Ha bemegyünk egy plázába, látjuk, hogy minden műanyagból van, hogy szinte semmi köze nincs az élethez, hogy ez egy műanyag világ, melyet az ember talált ki, és "alkotott" meg. Ebben a világban nem találják a helyüket a mély érzésű emberek, a szegények, a betegek, az elnyomottak.

Ha vasárnap bemegyünk a templomba, ott a valósággal találkozunk. Találkozunk önmagunkkal és Istennel, életünk lényegével. Az Egyház az a dús legelő, mely nem műanyag étellel táplál minket, hanem valódi kenyérrel, mellyel jóllakhatunk. Az Egyház nem önsanyargatásra hívja meg az embereket, hanem arra, hogy találkozzanak az Isten által megteremtett valósággal, melyben rengeteg valódi érték van, melyet érdemes felfedezni, érdemes élvezni. A keresztény derű ebből fakad. A keresztény ember úgy élvezi a teremtett világ adta lehetőségeket, hogy közben Isten jelenlétében van, és örök értékeket kap általa.Kapcsolat

E-mail:
szentfulop@gmail.com
Postacím:
8445 Városlőd
Templom tér 6.

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Espanol

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map View larger map
6654 Main Street
Cincinnati, OH 45202
(513) 555-7856