Minek misére menni?

2016. október 14.; Rovat: Cikkek; Szerző: Östör Dániel

Ha felteszed a kérdést: minek misére menni…

 

Sokszor érezzük azt, hogy a szertartásaink, melyekre vasárnapról vasárnapra járunk, szépen lassan kiüresednek, már nem olyanok, mint régen. Talán nem is te érzed mindezt, hanem a szeretteid, a gyermekeid, akiket neked kellene a templomba vezetned. És míg ezen tűnődsz vasárnap a reggeli alatt, jön a kamaszgyereked és felteszi a kérdést: Minek misére menni?

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe ezt a nagyszerű videót, amely egy párizsi plébánián készült. Ilyen szentmisék hiányoznak ma annyira nekünk. Éppen ezért arra gondoltam, hogy egy-egy rövid kis elmélkedésben megosztom veletek a videóról a véleményemet és talán még egy kis biztatást is nyerhettek mindebből. Talán rajtunk is múlik, hogy milyen az a vasárnapi mise.

Megérkezés a Szent jelenlétébe (Az első négy perc)

Feltűnő, hogy mindenki tudja, hogy mi történik, hogy mi a dolga, minden egy megszokott rend szerint megy. Nem biztos, hogy az embereknek mindig a változatosság kell. Jó, ha vannak szokásaink és hagyományaink, amelyek megtartanak minket.

Csak fiúk ministrálnak, nem azért, mert nőgyűlölők lennénk, hanem mert fontos a munkamegosztás. A liturgikus feladatok elvégzése tipikusan férfi feladat. Jó látni, hogy ezek a srácok komolyan készülnek a misére.

A lelkiatya a mise előtt nem papírokat intéz, nem fecseg a sekrestyéssel, hanem az öltözködés alatt imádkozik. Tudja, hogy itt most valami komoly dolog fog történni.

Ezalatt a hívek folyamatosan érkeznek a szentmisére. Az emberek a családjukkal érkeznek, és nem csak elküldik a gyerekeket. Az édesapák és édesanyák példaadóan tanítják a gyermekeket viselkedni a templomban. Ha beérkezünk a templomba, letérdelünk és szenteltvízzel keresztet vetünk. Megdöbbentő látvány, amint egy kisgyermek imádságra teszi össze a kezét.

Az orgona és az egész mise zenéje nem extatikus állapotot idéz elő bennünk, hanem minket, egész énünket helyezi a Szent elé. Kapcsolat

E-mail:
szentfulop@gmail.com
Postacím:
8445 Városlőd
Templom tér 6.

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Espanol

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map View larger map
6654 Main Street
Cincinnati, OH 45202
(513) 555-7856