Mennybemenetel

2016. május 08.; Rovat: Prédikációk

A mai napon Krisztus eltávozik, és felemelkedik a mennybe. Testestül, lelkestül. Szent Ágoston úgy mondja, hogy ezzel az emberi természet vétetik fel az egek egébe, Isten boldogító színelátásába, az örök boldogságba. A tanítványok, bár búcsúzniuk kellett attól, akit a legjobban szerettek, mégis örülnek, meg a meggyalázott igazság a helyére kerül. S ezután már nekik is van céljuk, felemelkedni Jézussal az egek egébe.

Gyermekkorunkban sokat kémleljük az eget. A csillagokat és a felhőket. Csodálkozunk a csillagok szépségén, keressük a jelentését, képzeletünkben a felhőkbe harapunk, és elterülünk rajtuk. Tudjuk, hogy sok köze van hozzánk. Mintha tudnánk, hogy onnan jöttünk, és mintha vissza is vágyódnánk oda.

Aztán amikor az iskolában bebizonyítják nekünk, hogy nincs semmi a felhők felett, szépen lassan elfelejtünk felfelé tekinteni. Felnőttként – jobb esetben is – már csak az orrunk elé figyelünk. Ekkor elveszítjük a mennyei hazánkat.

Aztán gyermekként van egy másik otthonunk is, édesanyánk ölelő keze. Az otthoni bútorok illata, az udvar, ahol megtanulunk játszani. Aztán észrevesszük, hogy ez elképzelhetetlen a nyelvünk nélkül, és elkezdünk beszélni, gondolatokat fejezünk ki, és lesz, aki ezeket meg is érti. És kell, hogy megtudjuk: az a hely, ahol élünk, megszentelt föld, mégpedig őseink vére szentelte meg, ők védtek meg minket, nekik köszönhetjük a békét.

Vannak emberek, akik pedig el akarják hitetni velünk, hogy ez mit sem ér az anyagi gazdagság nélkül, és arra buzdítanak minket, hogy hagyjuk el ezt a földet, utazzunk külföldre, s keressük a jólétet. Ha ezt is elhisszük, akkor elveszítjük a földi hazánkat is. Hontalanakká válunk, pedig Isten két hazát is adott nekünk. Egy mennyeit, és egy földit.

A megtérés ott kezdődik, amikor rájövünk, hogy becsapnak minket, amikor rájövünk arra, hogy vissza kell szereznünk mind a két hazát.

A mennyei haza – az örök boldogság az a cél, melyet senki nem vehet el tőlünk. Kell egy belső út, mely mindenkinek a lelkében kell járnia – függetlenül attól, hogy beteg vagy egészséges, szegény vagy gazdag. Belső utat akkor is járnunk kell, ha nem megy minden a legjobban az életünkben. A szenvedések által is haladhatunk ezen a belső úton az örök haza felé, ha hittel elfogadjuk, és hagyjuk, hogy az Isten felhasználja a szívünkben ezeket a nehézségeket arra, hogy maga felé vonzzon minket. Ha fellázadunk, és nem járunk többé ezen a belső úton, akkor elveszítjük a földi hazánkat is.

A földi hazát azért kapjuk, hogy ott egy nyelvet beszélve, egy kultúrát megélve közösen törjünk az örök haza felé.

Elvették tőlünk az identitásunkat, sokszor már szégyellik kimondani az emberek, magyar vagyok, az én hazám Magyarország. E piciny, szegény ország, még vallásosnak se nagyon mondható. Nem látunk benne fantáziát. Nem úgy mint azok a magyarok, akik ide hitet, kultúrát, identitást hoztak – akik bebizonyították, hogy ez az ország, ez a nép alkalmas arra, hogy szentté váljunk, hogy az örök hazába eljussunk.

Elhittük, hogy az a nagy nép, amelynek nagy gazdagsága és hatalma van. Ahogy egy embert sem a magassága és testsúlya alapján mondunk nagynak, úgy egy népet sem a nagysága és a gazdagsága alapján mondunk nagynak. A mi népünk nem a hódítások útját választotta. Megelégedett a Kárpát-medencével. De ezt a helyet műveltük és nem kizsákmányoltuk. Ezen a helyen élni akartunk és nem meggazdagodni. Ezen a helyen alkotni akartunk és nem híressé válni.

Most nézzünk magunkba, és lássuk be! Rossz úton járunk! S ha tovább haladunk ezen az úton, mindkét hazát elveszítjük. Most még van egy kevés időnk, hogy megforduljunk az úton, hogy újra vissza találjunk arra az ösvényre, melyet Jézus mutatott nekünk. Ezen az ösvényen megtaláljuk mindkét hazánkat. A határokon átívelő magyar hazát, s az örök mennyei hazát is.Kapcsolat

E-mail:
szentfulop@gmail.com
Postacím:
8445 Városlőd
Templom tér 6.

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Espanol

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map View larger map
6654 Main Street
Cincinnati, OH 45202
(513) 555-7856